Bemutatkozó

Bemutatkozó

Nagyapám volt az, aki 6 éves koromba kézen fogott és elvitt a Majális utcába és bemutatott a Kolozsvári Botanikus kertnek.

Kisgyerekként a kert végtelennek tűnt, a hatalmas fáival , a patakkal és kedves lakóival. Volt azonban egy kis völgy mely mágnesként vonzott. A Japán kertet rejtette magában, ahol nagyon sok időt töltöttem.

Az idő ott bent végtelennek tűnt, de a gyermekkor véglegesnek bizonyult.

Budapestre kerültem, ahol 1994-1998 között elvégeztem a Közgazdasági Egyetemet.

Hosszú idő telt el , talán tíz év is, amíg újra megtörténhetett a találkozás a Kolozsvári Japán kertel, gyermekkorom kertjével. Akkor született meg bennem a döntés: meg akarom ismerni a Japán kertet és elsajátítani annak építési titkait, hogy részemé válhasson.

Beiratkoztam a Budapesti Buddhista Főiskola Japánkert szakára ahol 1999-2002 között tanultam. Emelet számos könyvet gyűjtöttem össze a témában, melyeket alaposan tanulmányoztam .

A Japán kertek építésében 11 év tapasztalatot szereztem és számos pozitív visszajelzésnek örvendhetek.

2008 és 2010 –ben Japánba utaztam kertlátogatási körútra saját erőből , ahol Kyoto, Kanazawa, Tokyo, Nara, Hakone, Beppu és Nagoya kertjeit látogattam sorba nagyon nagy lelkesedéssel. Az évek folyamán nagyon sok japán kertet látogattam meg Európában is, Ausztriában, Németországban, Belgiumban és sok más helyen. 2009 Kínába utaztam ugyancsak kertlátogatási és tanulmányozási célokkal.

2010 ben Magyarországi Japán Követség és a Magyar-Japán Baráti Társasággal közösen , annak a japánkert részlegének vezetőjeként, kezdeményeztük Szentendre városánál egy Japán közkert alapítását, melyet a Szentedre város közgyűlése 2013 ben megszavazott és támogatásáról és helyszínről biztosított a belvárosban, melyet 2014, 2015 folyamán kivánjuk támogatoink segitségével megépiteni.

Ugyanakkor egy autentikus japánkert megépítése érdekében, kezdeményeztük a Niwatsune Kyotoi kertcéggel való kapcsolat felvételt, tanulási és együttműködési szándékkal sikeresen. 2011,2012,2013 és 2016 ban gyakorlaton vettem részt cégüknél Kyotoban.

2012 ben Niwatsune Kyoto oklevélel ismerte el munkámat és hivatalos képviselőévé váltam Europában.

Dani Zoltán