Bemutatkozó

Bemutatkozó

Nagyapám volt az, aki 6 éves koromba kézen fogott és elvitt a Majális utcába és bemutatott a Kolozsvári Botanikus kertnek.

Kisgyerekként a kert végtelennek tűnt, a hatalmas fáival , a patakkal és kedves lakóival. Volt azonban egy kis völgy mely mágnesként vonzott. A Japán kertet rejtette magában, ahol nagyon sok időt töltöttem.

Az idő ott bent végtelennek tűnt, de a gyermekkor véglegesnek bizonyult.

Budapestre kerültem, ahol 1994-1998 között elvégeztem a Közgazdasági Egyetemet.

Hosszú idő telt el , talán tíz év is, amíg újra megtörténhetett a találkozás a Kolozsvári Japán kertel, gyermekkorom kertjével. Akkor született meg bennem a döntés: meg akarom ismerni a Japán kertet és elsajátítani annak építési titkait, hogy részemé válhasson.

Beiratkoztam a Budapesti Buddhista Főiskola Japánkert szakára ahol 1999-2002 között tanultam.

A Japán kertek építésében 16 év tapasztalatot szereztem és számos pozitív visszajelzésnek örvendhetek.

2008 és 2010 –ben Japánba utaztam kertlátogatási körútra saját erőből , ahol Kyoto, Kanazawa, Tokyo, Nara, Hakone, Beppu és Nagoya kertjeit látogattam sorba nagyon nagy lelkesedéssel. Az évek folyamán nagyon sok japán kertet látogattam meg Európában is, Ausztriában, Németországban, Belgiumban és sok más helyen. 2009 Kínába utaztam ugyancsak kertlátogatási és tanulmányozási célokkal.

2010-ben a Magyarországi Japán Követség ajánlásával kezdeményeztük Szentendre városánál egy Japán közkert alapítását, melyet 2013-2014-ben megépitettünk.

Ugyanakkor egy autentikus japánkert megépítése érdekében, kezdeményeztük a Niwatsune Kyotoi kertcéggel való kapcsolat felvételt, tanulási és együttműködési szándékkal sikeresen. 2011,2012,2013, 2016,2018 ban gyakorlaton vettem, vettünk részt cégüknél Kyotoban.

2016-ban Niwatsune Kyoto oklevélel ismerte el munkámat és hivatalos képviselőikké váltunk Europában.

Dani Zoltán