Szentendre Japán közkert

Szentendre Japán közkert

A projekt ismertetése 2014-2017

Elhelyezkedésünk:
https://goo.gl/maps/qLJx15kx1bs

Célunk, hogy létrehozzunk egy, a nyilvánosság számára nyitott japánkertet és egy japánkert-iskolát európaiak számára, workshopokkal és sokszínű művészeti tevékenységekkel. Ez egy egyedülálló kezdeményezés hazánkban, és Európában, mely ösztönözi -többek között- a nemzetközi kapcsolatok ápolását, a Japán kultúra és művészet megismerését, egyúttal felhívná a figyelmet az összefogás fontosságára és elősegítené a nyitottságot és a pozitív gondolkodást a japán és európai kultúra találkozásának segítségével.


A létesítmény számos programnak add otthont; minőségi szabadidős tevékenységet biztosít nyilvánosan minden korosztály számára, ezalatt helyszínt biztosít oktatási és szórakoztatási tevékenységeknek is.

Programok, tevékenységek, és céljaink:

Fő tevékenységünk egy Japánkert-iskola és japánkertészeti műhely fentartása, japán kertművészek szereplésével.

Dani Zoltánnak, aki 17 év tapasztalattal rendelkező japán kert épitő, a Japánkert Magyarország Egyesület elnökének, és a project vezetőjének, lehetősége nyílt rendszeresen ellátogatni és sikeres kertészeti gyakorlatokon részt venni a Kouki-ryu Kyoto Niwatsune-nál melyet oklevélel ismertek el. Kouki-ryu Kyoto Niwatsune egy elismert, tradicionális, négy generációra visszatekintő kertészeti cég és hagyományos japán kert iskola Kyotóban, a “Kertek városában”. Japán partnercégünk kifejezte szándékát a további szerepvállalásban, valamint folyamatos részvételi szándékukról biztosítottak minket a japánkert építésében és fejlesztésében és a japánkert-iskola és műhely fentartásában.

A tervezett japánkert találkozóhelye olyan szervezeteknek, mint a Japán-Magyar Baráti Társaság, az Urasenke Egyesület, az Ikebana Egyesület, a Bonsai Szövetség és más társulásoknak, kertészeti iskoláknak és egyetemeknek.

Célunk a Japánkert, iskola és kertműhely létrehozásával a japán kertkultúra terjesztése városunkban, az országban és egész Európában, valamint a japán kultúrális háttér, a japán emberek hozzáállásának megismertetése Európával. Ez a kapcsolat Európa és Japán közt egy erős kultúrális erősödést eredményezhet. Szentendre, a "Festők városaként" ismert hazánkban. Reméljük idővel a "Kertek városa" jelzőt is kiérdemelheti majd. Hitvallásunk szerint a kertművészet nem más, mint “ három dimenziós festészet”.

Ez a japánkert Magyarországon egyedülálló módón éjszakai kertként is funkcionál, elővarázsolva egy páratlan értéket a látogató csodálatára, kiterjesztve a kert élvezetét órákkal alkonyat beállta után is.


A kert kiindulópontja, központja művészeti, kultúrális és szórakoztató programoknak egyaránt. Így, egy képzőművészeti és kultúrális központként egy újabb funkciót is kap, mely kiváló helyszínt szolgáltathat fiatalok oktatásához, felkeltve az érdeklődést a művészetek iránt. A kert reprezentálja a művészet valódi kreatív egységét, átjárást biztosítva különböző művészeti ágazatok közt. A kert és az épület így ideális helyszínként szolgálhat ismeretterjesztő előadásoknak, művészeti kurzusoknak és kiállításoknak.
Kertműhelyünk és iskolánk eljövendő feladata az autentikus japánkert terjesztése Europában.

Összegzésként: Töltsünk el együtt több időt a szabadban! Ünnepeljük a természet, a művészet és az élet szépségét az emberek, a város és az ország örömére!

Terveink megvalósítása érdekében a Japánkert Magyarország Egyesület (2000 Szentendre Rét u. 2.) bármilyen felajánlást, támogatást, vagy nagylelkű pénzügyi segítséget nagyon nagy köszönettel fogad.

Bankszámlaszám: HU62 1160 0006 0000 0000 64560849

Őszinte tisztelettel és köszönettel, Dani Zoltán
a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke